Legyél viszonteladó partnerünk!

Kedvezményes árak, hatalmas alkatrész választék, akár aznapi árufeladás!

Jelentkezésedet örömmel várjuk a viszontelado@roller-alkatresz.hu e-mail címen!

ELEKTROMOS ROLLEREK, KERÉKPÁROK, MOTOROK, ALKATRÉSZEK, TARTOZÉKOK, SZERVIZ

Blog
2021.11.26 03:28

MILYEN ELEKTROMOS KERÉKPÁR TÍPUSOKAT TALÁLSZ NÁLUNK?

MILYEN ELEKTROMOS KERÉKPÁR TÍPUSOKAT TALÁLSZ NÁLUNK?

Milyen elektromos kerékpár típusokat árulunk, és milyet nem?

AMIT NEM:

Sok mindenkinek az elektromos kerékpárról egy fura robogó, kismotor szerű szerzet jut eszébe, amellyel főleg kis falvakban nyugdíjas bácsikkal nénikkel a nyergében találkozhattak. Igen, az is elektromos kerékpár, jogilag. A magyar jogrend a 300W motor teljesítmény alatti, segédmotorral ellátott, 25 km/h sebességnél a rásegítést fokozatosan lekapcsoló, pedállal rendelkező járműveket kerékpároknak tekinti. Ha a rásegítő motor elektromos hajtású akkor elektromos kerékpárnak.

A piacon hosszú évekkel ezelőtt megjelent kezdeti modellek, az akkori akku technológiának megfelelően ólom-savas akkumulátorokkal voltak, illetve mai példányaiknak többsége még most is azzal vannak ellátva. Az ólom-savas akku régi jól kipróbált szerkezet, 2 baj van csak vele: a legnagyobb az alacsony energia sűrűssége, a másik az alacsonyabb tölthetőségi ciklusszáma. Az elsőből következik, hogyha valamire való hatótávot szeretnénk biztosítani járművünknek akkor egy jó nagy, súlyos akkupakkot kell beépíteni kerékpárunkba. A nehéz akkupakk erősebb acélvázat, komolyabb (és nehezebb) rugóstagokat, a nagyobb súly erősebb fékeket, jellemzően az önmagában is elég nehéz dobfékes rendszert kivánja meg. És igy mindjárt össze is raktunk egy 40-50 kg-os robogót, kismotort. Ezekre a szerkezetekre, hogy megfeleljenek a jogszabálynak, illetve a piaci igényeknek felszerelnek egy pedálhajtást is. Sajnos az alacsony áttétel miatt -amire azért van szükség, hogy egyáltalán mozgásba tudjuk lendíteni a nehéz robogónkat- ezekkel a járművekkel gyakorlatilag nem lehet kerékpározni. Sajnos a jogszabályi korlát által felállított 300W motor teljesítmény édes-kevés (kevesebb, mint fél lóerő), így bátran kijelenthető, hogy ezek a szerkezetek egy pedállal ellátott, jócskán alulmotorizált robogók, kismotorok.

Mégis akkor minek köszönhetik sikerüket? Szerintem annak, hogy megtalálták a piaci célcsoportjukat a fentebb említett főleg vidéken élő idősebb nénik, bácsik személyében. Hiszen ezek a járművek képesek utasaikat alacsony sebességen (ez a célcsoportnak előnyös tulajdonság), pedálozás, erőkifejtés nélkül a-ból b pontba szállítani nagyon alacsony költségen.

 

AMIT IGEN:

Az elmúlt pár évben megjelent elektromos kerékpárokat azonban nem szabad ez alá a kalap alá besorolni. Ezek a bringák már a jóval fejlettebb li-ion cellákból összeépített akkupakkokat használják (éppúgy mint a Tesla), melyek 3-4 -szer könnyebbek az ólom savasnál. A könnyű akkuk miatt megmaradhatott a valódi kerékpáros jelleg. Ezek a kerékpárok 6-7 kg-mal nehezebbek mint hagyományos társaik és így a teltkarcsú 20-25 kg-os súlyú mezőnyben helyezkednek el. Vázuk alu vagy karbonváz. Szerkezetük, rugózásuk, fék- és hajtás rendszerük könnyű kerékpár alkatrészekből áll össze.

A végeredmény egy valódi kerékpár, melyen a 250W -os motor jelentősen érezhető rásegítést nyújt a tekerés mellett (átlagember 150-200W teljesítményt tud leadni), mivel ez a kerékpár jóval könnyebb, illetve normális -kerékpáros váltóval ellátott- hajtásrendszerrel rendelkezik. És ez egy jelentős különbség: ezeket a bringákat tekerni kell! A rásegítés mértéke több fokozatban állítható, akár ki is kapcsolható. Ha a kerékpár lemerül ugyanúgy tovább használható, mint bármely hagyományos kerékpár. Tehát ezek elsősorban kerékpárok, egy nagyon szuper extrával: az elektromos rásegítés lehetőségével.

Ezek az elektromos kerékpárok valódi élménybringák. Mindenki meg tudja találni bennük a neki szimpatikusat: alkalmi kerékpárosok élvezni fogják a hosszú túrákat, nem a napokig izomláztól sajgó lábizmaikról fognak emlékeket őrizni, a sportolók, túrázók meg tudják növelni képességeiket, jóval messzebre, vagy jóval gyorsabban tudnak vele haladni. A munkába járók pedig akár meleg napokon is leizzadás nélkül tudnak el jutni munkahelyükre. Állíthatósága miatt a sportgéptől az élménybringa szerepéig minden szerepet játszva, dalolva ellát.

 

Nos, nálunk ezeket a típusú kerékpárokat találod. Most már Rajtad a sor, hogy leellenőrizd állításaink igazát: szeretettel várunk egy teszt-tekerésre! Próbáld ki Te is kerékpárjainkat, ígérjük, nem fogsz csalódni bennük!