Legyél viszonteladó partnerünk!

Kedvezményes árak, hatalmas alkatrész választék, akár aznapi árufeladás!

Jelentkezésedet örömmel várjuk a viszontelado@roller-alkatresz.hu e-mail címen!

ELEKTROMOS ROLLEREK, KERÉKPÁROK, MOTOROK, ALKATRÉSZEK, TARTOZÉKOK, SZERVIZ

Roller töltők

Töltők elektromos rollerekhez és elektromos kerékpárokhoz

Ebben a kategóriában elektromos rollerekhez, elektromos kerékpárokhoz használható töltők és tartozékaik találhatóak. A megfelelő töltő kiválasztásánál három fő szempontra fontos figyelni: a csatlakozó típusára, a töltőáram feszültségére, és a töltőáram nagyságára.

A megfelelő töltő kiválasztásához nézzük meg ezeket részletesebben:

Csatlakozók

A csatlakozóknak több típusa is van (ebben az esetben értelemszerűen az akkumulátorba/rollerbe/kerékpárba dugható csatlakozókról beszélünk, nem a fali aljzat csatlakozóiról), mint látható az alábbi képen:

Elektromos roller töltő csatlakozók fajtái

Fontos, hogy a megfelelő típust válasszuk, különben bele se tudjuk dugni majd a töltőt az eszközbe. A kisebb akksis rollereknél főleg a DC aljzatok terjedtek el, de látható, hogy abból is 3 különféle létezik:

- Xiaomi/Ninebot-Segway rollerekhez való (bár itt is vannak kivételek, pl. Xiaomi MI4 Pro, vagy G30-as Ninebot sorozat)

- DC5521 vagy másként írva DC 5,5x2,1

- DC5525 vagy másként írva DC 5,5x2,5

A nagyobb teljesítményű és épp ezért nagyobb kapacitású akkuknál már inkább a GX/XLR csatlakozók használatosak. Az ANDERSON és XT csatlakozók általábban magukon az akkumulátorokon találhatóak meg, főleg utólagos pótakku beépítésekkor. 

Töltőáram feszültsége

Az elektromos rollereket, elektromos kerékpárokat főleg ún. 36V-os akkumulátorokkal szerelik (a kisebb teljesítményűeket 24V-ossal, a nagyobbaknál pedig a 48V/52V/60V/72V is előfordul). Érdemes tudni, hogy ezek a számok, ez a feszültség érték egyfajta középértéket képvisel, hiszen például a 36V-os akkumulátorok 30V és 42V között üzemelnek általábban. Ez sok esetben okozhat félreértést. Összeszedtük, hogy a különböző feszültségű akkumulátorokhoz milyen feszültségű töltő való:

- 36V-os akkumulátorhoz 42V-os töltő (bár néha marketing szempontok miatt írják 36V-osnak is)

- 48V-os akkumulátorhoz 54,6V-os töltő

- 52V-os akkumulátorhoz 58,8V-os töltő

- 60V-os akkumulátorhoz 67,2V-os töltő

- 72V-os akkumulátor esetében pedig 84V-os töltőt használjunk.

Töltőáram nagysága

A töltőáram nagyságát kifejezhetik mA-ben (milliamper) is, vagy akár A-ben (amper) is. Köztük a váltó szám 1000, azaz egy 2000 mA-es töltőáram megegyezik a 2A-es töltőárammal. Értelemszerűen minél magasabb az áramerősség amivel töltjük az eszközünket, annál hamarabb töltődik fel. A töltési idő nem arányosan, hanem az akkumulátor töltési görbéjének megfelelően csökken. Természetesen nem lehet bármilyen magas áramerősséggel tölteni egy akkumulátort, vannak korlátjai. Érdemes a gyárival egyező áramerősségű töltőt választani, vagy megismerni az adott akkumulátor maximális töltőáramát. Ezt sose lépjük túl! A nagyobb áramerősség gyorsabb töltést, a gyorsabb töltés viszont melegedést idézhet elő az akkumulátorban és a töltőben is. A túlzott melegedés csökkentheti az akkumulátor élettartamát. A nagyobb teljesítményű töltők esetében sokszor ventilátort is beépítenek, hogy csökkentsék a töltő melegedését, megelőzzék annak a túlhevülését (ez némi üzemelési zajjal jár). A kisebb teljesítményű/töltőáramú töltők általában ventilátor nélküliek, zajtalanul üzemelnek.


31termék
31termék